Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald

Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald

Cetatile Radesei se afla la obârsia Somesului Cald. Pestera se afla într-un stadiu avansat de evolutie, exemplificând perfect modul în care are loc transformarea cavernamentelor în chei de amploare. Pestera are un portal înalt de peste 15 m si lat de 7 m, de forma ogivala, în care intra pârâul Radeasa.

Pestera are o galerie unica, de forma unui tunel lung de 212 m, cu sali de mari dimensiuni si hornuri ce razbat în tavanul pesterii pâna la suprafata. Cele cinci ferestre create de aceste hornuri, lasa sa patrunda în pestera raze de lumina. În aval, tunelul se continua cu un canion lung de circa 50 m si foarte îngust.

Pestera poate fi vizitata datorita amenajarilor efectuate (scari de lemn si podete). Din aval se poate reveni în zona portalului pe deasupra pesterii.

Dupa iesirea din pestera si canionul Radesei, se patrunde în Poiana Radesei, înconjurata de stânci cu vegetatie si pante abrupte cu molizi de mari dimensiuni printre care se gasesc pâlcuri de afinisuri. Aici pârâul Radeasa se uneste cu Pârâul Feredeului si dau nastere Somesului Cald.

În continuare, Cheile Somesului Cald ofera privelisti extrem de pitoresti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboara pâna în patul vaii. Pe lânga numeroasele puncte de belvedere pot fi vizitate canionul Moloh, Pestera Uscata, Pestera Honu, Pestera Tunelul Mic, precum si "zidul" de calcar de 110 m al Cuciulatii peste care se zareste creasta ce leaga culmile Piatra Arsa, Piatra Graitoare, Vârful Britei si Piatra Tâlharului, continuând spre Vladeasa.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.