Ghețarul Focul Viu

Ghețarul Focul Viu

Ghetarul Focul Viu este o pestera adapostind al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea în Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000 m3. Este o pestera micuta, alcatuita din doua sali, prima si cea mai mare fiind ocupata de imensul bloc de gheata.

Tavanul acesteia este spart de o fereastra de mari dimensiuni prin care au cazut înauntru busteni, frunze precum si zapada din exterior, care au format o movila mare. Prin tavanul pesterii patrunde suficienta lumina pentru a dezvalui grupurile de stalagmite de gheata aflate în partea opusa intrarii în pestera.

De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare patrund prin fereastra creând un decor feeric. Explicatia existentei blocului de gheata în pestera este data de doua elemente: fereastra din tavan favorizeaza acumularea aerului rece, iar lipsa ventilarii în pestera mentine aerul rece captiv tot timpul anului.

Vizitarea este permisa pâna la balustrada din lemn amenajata la intrare, de unde se pot observa toate cele descrise anterior.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.