Poiana Ponor

Poiana Ponor

Este o depresiune închisa de jur împrejur de culmi înalte, partial împadurite. Faptul cel mai remarcabil în aceasta poiana este sistemul de pierdere al apei, care se face în patul râului prin sorburi. La ape scazute sunt 2 sorburi în functiune.

La ape mari, determinate de ploi persistente sau de topirea zapezii, sorburile acestea nu mai pot drena întreaga cantitate de apa care se acumuleaza depasind patul normal al râului. Pe masura ce apa creste si inunda zone de obicei uscate, intra în functiune noi sorburi.

ând nici acestea nu mai pot drena apa, întreaga poiana este ocupata de apele unui lac întins. Apele suplimentare ale lacului se deverseaza prin partea de nord-vest a poienii peste un prag stâncos dând nastere unui torent violent de suprafata care curge spre Valea Cetatilor.

Râul care strabate poiana provine din Izbucul Ponor, situat la baza unui abrupt stâncos. Izbucul este deosebit de spectaculos, constituindu-se dintr-un mic lac la intrare care este alimentat printr-un sifon. Apa izbucului provine din Sesul Padis, respectiv din pierderile prin ponoare ale Vaii Trânghiestilor, Gârjoaba, si altele.

De la izbuc, râul are un mic sector cu pat înclinat, dupa care coteste brusc spre dreapta si trece la un curs domol, meandrat, strabatând poiana plata, usor înclinata, pe o distanta de 240 m, pentru a se pierde în sistemul de sorburi.

Deasupra sorburilor, un perete calcaros în care sunt sapate câteva pesteri întregeste farmecul poienii.

Poiana Ponor este singura polie din România, îndeplinind dubla conditie de a avea atât alimentarea cât si drenajul subteran pe canale carstice.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.