Groapa Ruginoasă

Groapa Ruginoasă

Reprezinta un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pâna în creasta culmii care închide spre sud Valea Seaca, cu o adâncime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m. Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuartite, a caror culoare rosie violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparând de la mari departari ca o rana deschisa în trupul muntelui.

Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui vâlcel, împartind spatiul în mai multe sectoare. Vâlcelul, de fapt obârsia Vaii Seci, reprezinta de fapt un canion extrem de dificil de parcurs în aval din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Interesant este faptul ca eroziunea lucreaza si astazi foarte activ, sapând regresiv si marind rapid dimensiunile Gropii Ruginoase. Urmarind hartile vechi, se constata ca eroziunea a avansat cu o viteza foarte mare, acum 80 de ani locul nefiind marcat decât printr-o ravena foarte mica.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.