Lumea Pierdută

Lumea Pierdută

Denumita asa datorita salbaticiei sale din trecut, Lumea Pierduta reprezinta un platou carstic împadurit, marginit de Pârâul Ursului, Pârâul Sec si culmea sudica a Vârfului Gârdisoara. Din punct de vedere hidrografic aici apar doua vai: Pârâul Ursului si Pârâul Sec, care au izvoarele apropiate si se unesc în aval delimitând un platou izolat de regiunile din jur.

Platoul Lumea Pierduta ascunde în subteran o imensa retea de galerii active, tradata la suprafata de existenta unor doline mascate de vegetatie. Doua dintre acestea sunt porti de intrare în subteran, prin avene cu verticale spectaculoase, printre cele mai mari în patrimoniul carstic romanesc.

Avenul Negru (cu o verticala de 79 m) se prezinta ca o pâlnie cu un diametru de circa 50 m. Avenul Gemanata (cu o verticala de 64 m) are deasupra intrarii un pod natural care-l împarte în doua cavitati (de unde si numele). Verticala avenului este întrerupta de o platforma de busteni si gheata, formata la circa -40 m, dupa care înca un put duce la râul ce strabate galeria orizontala, comunicând cu reteaua de sub Avenul Negru. Un alt aven mai modest, Avenul Acoperit, are o verticala de doar 35 m si nu comunica cu cursul activ.

Reteaua subterana dreneaza apa din Pârâul Sec, care se pierde într-un ponor si parcurge un traseu subteran de 2.700 m, dupa care iese prin izbucul "Izvorul Rece", situat în limita vestica a platoului, lânga Pârâul Ursului. Pârâul Sec ramâne astfel fara apa, fiind parcurs doar de un drum forestier.

Pârâul Ursului îsi are obârsia în câteva izvoare de pe Muntele Gârdisoara. Dupa ce întâlneste drumul forestier, el primeste pe dreapta un afluent provenit dintr-un izbuc situat lânga drum, Izbucul Ursului. Mai jos cu circa 500 m, Izvorul Rece îmbogateste debitul vaii. De aici însa, apa începe sa se piarda în patul vaii, reusind foarte rar, doar în perioadele ploioase sau la viituri sa parcurga înca un kilometru pâna la Pestera Caput. Aceasta pestera este colectoarea tuturor apelor din acest bazin hidrografic, având o galerie descendenta în trepte, cu numeroase cascade. Aceste ape sunt drenate spre galeria subterana a Cetatilor Ponorului.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.