Poiana Vărășoaia

Poiana Vărășoaia

Zona numita Varasoaia cuprinde doua platouri carstice de mari dimensiuni situate la nord de Platoul Padis si este cuprinsa între Vârful Piatra Boghii, Muntele Magura Vânata, Vârful Varasoaia si bazinul Somesului Cald.

Zona este împartita în Poiana Varasoaia - Sud, despartita printr-o sa (prin care trece drumul forestier si traseele spre Stâna de Vale, Vladeasa si Cheile Somesului Cald), de Poiana Varasoaia - Nord, care se desfasoara la nord-est de Vârful Varasoaia si se constituie ca un bazin închis.

Poiana Varasoaia - Sud are o forma eliptica si este presarata de o puzderie de doline, printre acestea gasindu-se numeroase pesteri. În Poiana Varasoaia - Sud exista doua lacuri carstice ce umplu doua doline bine captusite cu depozite aluvionare.

Poiana Varasoaia-Nord este depresiunea situata la cea mai mare altitudine din bazinul endoreic Padis – Cetatile Ponorului.

Varasoaia este o depresiune de contact carstic formata pe seama ponoarelor care dreneaza în subteran mici cursuri subaeriene organizate pe pantele estice ale muntelui Magura Vânata. Cursurile de apa infiltrate se constituie în cel mai adânc sistem hidrocarstic pus în evidenta pe teritoriul României (Sistemul Varasoaia – Izbucul Boga).

Vârful Varasoaia (1 441 m), care domina întreaga poiana, constituie un excelent punct de belvedere, cu privelisti ample asupra Depresiunii Beiusului, Vaii Boga, Abruptului Braiesei si Vaii Rele, Vârful Cârligate si Saua Cumpanatelul, Poiana Cuciulata, Poiana Onceasa si Cheile Somesului Cald, Muntele Magura Vânata, Sesul Padis si Vârful Biserica Motului, iar în partea sudica pâna la Groapa Ruginoasa si vârfurile Vârtopul si Curcubata Mare. Datorita acestui tur de orizont complet, Vârful Varasoaia reprezinta unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din zona Padis.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.