Masivul Bihariei - Vf. Cucurbăta Mare

Masivul Bihariei - Vf. Cucurbăta Mare

Atingerea vârfurilor celor mai înalte a unor masive este visul de aur al oricarui turist. Traseul acesta se ofera turistului prin trei variante: doua variante usoare si o varianta mai grea, dar rasplatitoare prin maretia peisajului geografic ce se daruieste turistului fara rezerve.

Varianta usoara înseamna urcarea spre Biharia cu mijloace de transport auto, pe un drum forestier, ce pleaca din soseaua principala spre dreapta undeva între catunul Bubesti si centrul comunei Arieseni, trecând prin padurea Patrahaitesti.

O alta varianta este cea care permite accesul auto din soseaua principala, spre cascada Vârciorogu si de aici se continua traseul "per pedes", pe o carare de munte spre cele doua vârfuri.
Cascada Vârciorogu înseamna o cadere de apa de câtiva zeci de metri ce încânta privirea, astâmpara setea si ofera racoarea binemeritata, sau chiar un dus natural pentru turistii care se încumeta sa intre sub ploaia stropilor cascadei.

Traseul cel mai greu porneste odata cu poteca ce pleaca din catunul Bubesti, din zona primei case motesti - o cladire noua impunatoare - din apropierea tablei cu inscriptionarea localitatii Arieseni. Poteca conduce turistul care trebuie sa faca economie de energie, pe abrupturile Sub Râpi. Ajunge la Piatra Graitoare (1 658 m) unde se spune ca strigatul omului este retransmis prin ecou de aceasta stânca, de unde si denumirea de Piatra Graitoare.

Urmeaza o poteca de culme Piatra Graitoare - Vf. Cucurbata Mare (1 849 m), oferind turistului o priveliste încântatoare spre toate regiunile înconjuratoare. Destul de usor se poate ajunge apoi la Vf. Cucurbata Mica (1 770 m) spre est, iar spre vest Vf. Taul Mare sau Zanoaga (1 543 m) unde se gaseste un lac nivo-glaciar cunoscut sub numele de Taul Mare.

Si înca o sansa turistica: de la Vf. Cucurbata Mare se poate ajunge, în directia sud-est, la Vf. Gaina (1 467 m) unde are loc celebrul Târg de Fete.

Cei care renunta la aceasta colaterala turistica, pot sa coboare pe o poteca la Cascada Vârciorogul.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.