Valea Tărcăiței

Valea Tărcăiței

Acest traseu ofera turistului câteva alternative turistice. Alternativa drumetiei de agrement pentru odihna si petrecere a timpului liber "la iarba" pe îmbietoarele "luncsoare", de pe marginea Vaii Tarcaita.

Alternativa realizarii unui circuit turistic prin cheile Tarcaia-Tarcaita de circa 3 km lungime, spre statiunea balneoclimaterica Moneasa, cu vizitarea platourilor carstice Bratcoaia si Tinoasa (Muntii Codru Moma) si întoarcerea la Beius, prin satul Briheni, pe un drum forestier ce serpuieste de-a lungul Vaii Briheni.

Alternativa colateralelor turistice înseamna optiunea vizitarii vaii Crisului Varatec întru admirarea peisajului deosebit de frumos. Vizitarea pesterilor din zona (de pilda Pestera Liliecilor). Vizitarea ruinelor cetatii de la Dezna si a hanului pescaresc de la Dezna s.a.m.d. Statiunea Moneasa ofera o mare varietate de atractii turistice si balneare: izvoare termo-minerale, paduri de foioase, pesteri (Pestera Alba, Piatra cu Lapte), cariera de marmura, platoul carstic Tinoasa, cetatea de la Dezna (atestata 1261), parcul dendrologic de la Gurahont etc.

Valea Tarcaitei este o alta vale importanta a Muntilor Codru-Moma, care constituie un afluent al Crisuzlui Negru din partea stânga, dupa ce traverseaza localitatea Tarcaia (atestata în anul 1332). Are lungimea de 18 km si o suprafata de 54 kmp, debitul fiind de circa 1 mc/s.

La urcarea dinspre Tarcaia se intra într-un defileu de 2,5 km si se ajunge în localitatea Tarcaita asezata într-un bazinet depresionar (localitatea este atestata documentar din anul 1588; aici se afla o biserica de lemn veche ce dateaza din anul 1796). Drumul urca relativ lin, la început, apoi tot mai brusc, printr-o padure de foioase cu unele portiuni de poieni, cu sectoare de largiri si de îngustari create fie în gresii permiene, fie în calcare mezozoice.

Valea trece pe sub Vârful Dievii (1 041 m), un vârf dublu, iar dupa trecerea de culmea despartitoare dintre bazinele hidrografice Tarcaita-Moneasa, se poate face o derivatie spre poliile Bratcoaia si Tinoasa (despre care am scris în numarul trecut). Drumul coboara spre statiunea Moneasa dar exista si o poteca care duce tot la statiunea Moneasa, trecând pe lânga Avenul lui Ilie (157 m adâncime).

 

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.