Piatra Galbenei

Piatra Galbenei

Piatra Galbenei (1.243 m) vazuta dinspre nord, este un versant situat în extrema sudica a Gropii de la Barsa. Partea sudica a versantului însa, este un abrupt calcaros de peste 200 m, cu largi privelisti, strajuind Poiana Florilor.

Sub Piatra Galbenei se întinde o frumoasa padure de fag, în care se decupeaza mici poieni presarate cu adaposturile cosasilor, alcatuind împreuna Poiana Florilor. Dincolo de acestea se adânceste între culmi împadurite Valea Galbenei si afluentii sai, între care unul despica muntele de vizavi având în partea superioara o imensa "rana" rosietica; este Groapa Ruginoasa, sapata de torenti în Muntele Tapu, obârsia Vaii Seci, cu numeroase canioane pline de saritori si cascade. În partea dreapta se însiruie vârfurile Stirbina si Tataroaia, ultimul înconjurat de poieni.

Din Valea Galbenei porneste spre stânga Valea Luncsoara, care îsi are obârsia aproape de Arieseni, sub catunul Cobles, ale carui case se zaresc în zare. Tot în acea directie se vede pârtia de schi de la Vârtop, dincolo de care se zareste în zilele senine vârful Curcubata Mare cu releul de televiziune. În fine, planul stâng apropiat este dominat de Muntele Bortig, împadurit, care coboara în panta destul de abrupta spre Izbucul Galbenei, ascuns de culmi împadurite, dar tradat de o stânca de calcar în forma de portal.

Prin privelistile pe care le ofera, Piatra Galbenei reprezinta unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Muntii Apuseni.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.