Valea Ordâncusa

Valea Ordâncusa

Izvorând de sub Vf. Clujului, valea strabate la început o zona anonima, pentru ca apoi sa sculpteze unele din cele mai impresionante chei din Apuseni, dezvoltate pe 4 km lungime.

Peretii deosebit de abrupti si foarte înalti (200 m) se apropie în unele sectoare la mai putin de 5 m, soseaua cu greu gasindu-si loc printre acestia. Numarul pesterilor trece de 50. Principalul afluent al Ordâncusei este Pârâul Ghetarului, care îsi are obârsia în Fântâna de la Iapa si care dreneaza compartimentul nord-estic al Platoului Ghetari – Ocoale.

Versantul vestic al vaii, în zona de izvoare, prezinta un abrupt calcaros bine evidentiat, acesta fiind taiat de o frumoasa vale suspendata, fata de care V. Politei s-a adâncit cu cca 25 m. Dupa ce strabate mai multe sectoare calcaroase, sapând mici chei, V. Politei se varsa în Gârda Seaca, amonte de confluenta acesteia cu Cotetul Dobrestilor.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.