Culmea Cârligate

Culmea Cârligate

Situata în partea de nord-vest a Padisului, culmea ofera pentru turisti un interes deosebit datorita largilor privelisti pe care le deschide atât asupra Padisului, cât si asupra unei mari parti a Muntilor Apuseni. Culmea este formata din vârful Cârligate (1.694 m) si se continua spre vest cu Vârful Cornu Muntilor (1.652m) si Coasta Braiesei, iar spre est cu Saua Cumpanatelul.

Culmea reprezinta un platou, orientat est-vest, foarte abrupt spre sud (Padis) si cu panta mai domoala spre nord (Valea Draganului). Drumuri de care strabat acest platou, pe creasta ce ocoleste obârsia Vaii Draganului, spre Vladeasa si Stâna de Vale.

Privelistile oferite de culme:

- spre nord: Valea Draganului strajuita pe dreapta de Masivul Vladeasa (cu vârfurile Buteasa, Britei si piramida Muntelui Vladeasa, înalt de 1.836 m dominând orizontul), iar pe stânga de vârfurile Bohodei (1.654 m) si Poieni (1.627 m) spre care se îndreapta drumul catre Stana de Vale;

- spre vest: Valea Aleului si cele doua Maguri ce o separa de Depresiunea Beiusului (Gurani si Ferice), apoi Depresiunea Beiusului (cu localitatile si proprietatile rasfirate, orasele Beius si Stei), dincolo de care se zaresc culmile crenelate ale Masivului Codru Moma;

- spre est: Valea Somesului si afluentii sai, catunele motesti însiruite pe culmi, Magura Calatele cu satele apartinatoare comunelor Margau si Belis, iar în ultimul plan Muntele Mare, aproape orizontal, cu zeci de catune;

- spre sud: Platoul Padis cu bazinele ce-i apartin, apoi vârfurile dinspre est si sud (Biserica Motului, Magura Vânata, Gârdisoara, Glavoiu, Bortig, Piatra Galbenei), apoi adâncitura Vaii Galbenei si salba de culmi de la sud de aceasta între care se observa Groapa Ruginoasa (sapata în Muntele Tapu), si în sfârsit Muntele Vârtop (cu pârtia de schi de la Arieseni) si vârful Curcubata Mare (1.848 m) pe care se afla releul de televiziune.

Sub abruptul Cârligate se desfasoara Valea Rea, care coboara în panta abrupta spre Valea Boga intersectând-o în apropierea satului de vacanta Boga. Se zareste de asemenea drumul în serpentine ce urca prin poiana Plaiu spre Padis si Valea Bulzului trecând pe sub Piatra Bulzului si pierzându-se între culmi pe directia satului Pietroasa. În plan mai apropiat abrupturile Pietrelor Boghii domina Valea Boga.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.