Pestera Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara

Se gaseste la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scarisoara. Lungimea totala a pesterii este de 720 m, ea având o adâncime de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime si 60 de metri în diametru.

La baza avenului se gaseste poarta propriu-zisa a pesterii care da acces la o sala imensa, numita Sala Mare, cu un diametru de aproximativ 47 m, ce se continua spre NV cu alte doua sali dispuse una în continuarea celeilalte: Sala Mica si Biserica. În partea de sud a Salii Mari se deschide intrarea larga de 15 m si înalta de 7 a Galeriei Maxim Pop, care dupa ce coboara 68 m se continua cu Rezervatia Mare a pesterii. Din aceasta se urca în Catedrala, frumos concretionata si lipsita de gheata. Din Catedrala, printr-o mica fereastra se trece în Culoarul Coman, cel mai cald sector al pesterii (+5 °C) si de asemenea lipsit de gheata, dar bogat în concretiuni calcitice. Tot din Sala Mare se ajunge în Rezervatia Mica, prin coborârea unei faleze de gheata înalta de 14 m. In sectorul nord - estic al Rezervatiei Mici se gaseste Palatul Sânzienei, lipsit de gheata si concretionat. Blocul de gheata are un volum de 75.000 m3 si o grosime medie de 16 m si se gaseste cantonat în Sala Mare, formând planseul acestei sali, de unde se prelungeste sub forma unor limbi de gheata în Rezervatia Mare, Biserica si Rezervatia Mica. În aceste trei sali, la o oarecare distanta de blocul de gheata se dezvolta stalagmite de gheata, cu dimensiuni variabile, de la câtiva cm la peste 10m (în Biserica). Spre deosebire de blocul de gheata care are o vârsta de 3.500 ani (Pop, Ciobanu, 1950), aceste stalagmite se pot topi de la un an la altul, sau chiar disparea cu desavârsire în unele perioade.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.