Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni se află în localitatea omonimă, comuna Tărcaia, din județul Bihor. Având hramul “Adormirea Maicii Domnului”, biserica este una dintre cele mai interesante edificii religioase din zona Beiușului datorită prispei de pe latura sudică a naosului, numită de localnici perindele. Folosite ca "loc de detenție", perindelele amintesc de o altă funcție decât cea religioasă, cea de loc de judecată, pe care o avea biserica.

Folosită și azi ca și în trecut atât de locuitorii satului Totoreni , cât și de locuitorii satului Băleni, biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01221.
Biserica este datată printr-o inscripție aflată pe una din grinzile pronaosului, în exterior, în partea stângă a intrarii: “Ziditu-s-au această sfântă beserică după întrupare Domnului Leatu 1697” .
Pictura bisericii este realizată de către pictorul Simion Darabant care a pictat și biserica din Tărcăița, în 1816 și biserica din Gurani, în 1814. O inscripție din partea de nord a iconostasului ne amintește că: "Această sfântă beserică s-au zugrăvit cu cheltuiala satului Totoreni cu strădania parohului Mihail, sfăt Mlende Urs în anul Domnului 1818".
În absida altarului, în partea de sud, găsim următorul text: „Acest sfânt altar s-au făcut cu cheltuiala părinte(lui) Popovici Mihai paroh în Totoreni în anul 1818 iunie".
Particularitatea bisericii este prispa de pe latura sudică ce se întinde pe toată lungimea naosului de aproximativ 525 cm. "Perindelele" se termină odată cu naosul, pronaosul fiind mai lat decât naosul, ocupând și locul prispei. Pronaosul are o lungime de 575 cm. Intrarea se face prin partea de vest a bisericii, în axul bisericii. Ușa bisericii, este frumos decorată cu ținte vechi din fier.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.