Biserica de lemn din Rieni

Biserica de lemn din Rieni

Biserica de lemn din Rieni are hramul "Sf. Mucenic Teodor Tiron". Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01190.

În anul 1743, locuitorii din Rieni cer și li se aprobă fier pentru biserică. Meletie Covaci găseste la Rieni în anul 1752 o biserică de lemn cu învelitoare de șindrilă. Satul avea, deci, o biserică veche din moment ce la 1753-1754 își construiește o altă biserică de lemn.

Pe bârna de sus a portalului de intrare în tindă se poate descifra pisania cu scriere chirilică: ” 1754 Meșter Tulea Ilie” . Bârna de deasupra portalului de intrare în naos are și o inscripție parțial păstrată deunde rezultă numele ctitorilor Popa Samoilă și Popa Mihai precum și anul 1753.

Pe ușa proscomidiei se află o inscripție: „Am zugrăvit eu David Zugravul 1755”.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.