Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș

Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș

Biserica de lemn din localitatea Lazuri de Beiuș a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute, cea dintâi probabil în evul mediu iar cea din urmă probabil în secolul XVIII. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01165.

Data ridicării bisericii de lemmn din Lazuri de Beiuș nu poate fi precizată în lipsa izvoarelor istorice sau a unei inscripții. Construcția de lemn indică două etape de construcție. Din cea mai veche perioadă datează altarul și biserica bărbaților, care împreună rezumă planul inițial al unei biserici arhaice de tipul celei de la Putna. Vechimea acestei părți este fără îndoială considerabilă, judecând după condiția lemnelor din pereți. Un element cu caracter arhaic este și grinda tirant din naos, pe sub arcul butant al boltei. Un ultim detaliu relevant pentru vechimea lăcașului se observă în axul altarului, unde se mai păstrează partea de jos a unui mic luminator, cu golul de circa 5 x 10 cm. Având în vedere planul inițial cu numai două încăperi, ușa bogat sculptată cu motive medievale, caracterul arhaic și gradul de uzură al lemnelor din pereți, se poate propune o datare asemănătoare cu a ușii sculptate.

Biserica a fost extinsă ulterior, probabil în prima parte a secolului XVIII , cu un pronaos neobișnuit de mare în raport cu naosul (biserica bărbaților) și un turn deasupra. Tot atunci, a fost înlocuit peretele sudic al naosului și au fost puse tălpi noi, care leagă întreaga biserică. Pereții interiori au fost acoperiți cu scânduri verticale și pictați, probabil în a doua jumătate a secolului XVIII.Biserica a fost renovată în 1925 și restaurată în 1959.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.