Biserica de lemn din Fânaţe

Biserica de lemn din Fânaţe

Biserica de lemn din Fânaţe, comuna Câmpani, judeţul Bihor, datează din anul 1796. Are hramul „Sfântul Dimitrie”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01145.

Biserica de lemn din Fânaţe este situată în centrul satului cu acelaşi nume, fiind realizată din bârne orizontale încheiate în cheotori drepte, după un plan ce respectă prin desfăşurare în spaţiu, o tradiţie fundamentală. Pronaosul, naosul şi absida altarului se împlinesc la exterior printr-un turn care se păstrează în forma sa originală, învelit cu şindrilă. S-au menţinut cele două intrări, una în naos, cealaltă pe latura de vest, în tinda femeilor. Pronaosul este terminat cu un tavan, naosul cu o boltă semicilindrică, iar absida altarului cu tavan. La baza iconostasului, în partea stângă, se găseşte crestat cu fier înroşit anul 1796, an care consemnează data când s-au terminat lucrările de refacere a bisericii de lemn. Conform documentelor păstrate, datarea este veridică. Între anii 1724-1725, cu ocazia unei vizite canonice, se arată că la Fânaţe: „biserica este acoperită cu şindrilă”. Din anul 1752 avem o altă semnalare despre această biserică, informaţie repetată şi în 1786, deci putem considera anul 1796 doar o consemnare a datei când s-a terminat refacerea vechii biserici.

La capătul de jos al peretului se poate citi pisania lăsată de pictor: „ Această sfântă biserică a Fânaţului sau zugrăvit din cheltuiala sfintei biserici şi din ajutorul satului, fiind birău Sabo Nat şi chitor Boc Petru. Eu zugravul Micula (Mihail) din Mociar, octombrie 30 zile 1832”. Este singura biserică veche de lemn din zonă care mai păstrează pictura sa originală.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.