Biserica de lemn din Cotiglet

Biserica de lemn din Cotiglet

Biserica de lemn din Cotiglet, aflată în mijlocul cimitirului, veghează din vârful unui mic deal drumul ce vine dinspre Ceișoara. Sătenii o știu în acel loc de multă vreme și apreciază vechimea ei la câteva sute de ani dar nimeni nu știe să spună care este vârsta ei.

Documente care să precizeze cu exactitate momentul edificării ei nu există, ceea ce dă posibilitatea exprimării unor puncte de vedere mai mult sau mai puțin contradictorii pe această temă. Astfel, dacă listele oficiale înregistrează această biserică ca fiind edificată în secolul XVIII, alte surse plasează construirea bisericii în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, atribuind ctitoria ei unuia dintre cei mai de seamă copiști români din zona Bihorului - Popa Ursu din Cotiglet.
Bisericuța din Cotiglet are hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" și este înregistrată ca biserică de lemn în noua listă a monumentelor istorice sub codul BH-II-m-B-01140.. Primul document, un extras cu privire la bisericile de lemn din Conscrierea preoților și satelor valahilor de examinat în timpul comisiei despre profesiunea credinței și rămași în schismă din anul 1756 spune că: „ la data 11 martie 1755, preotul satului era Popa Damian, satul fiind cel ce a construit biserica”. Cel de-al doilea document, Conscrierea bisericilor din districtul Orăzii în anul 1786 spune că: ” parohia Cotiglet ținea de protopopiatul Pomezeu, era singura biserică în sat, era de lemn, numărul caselor din sat fiind 60 “.
Ca și concluzie, în răstimp de numai trei ani, din 1786 și până în 1789, biserica de lemn este transformată într-o biserică de zid, care este în "stare bună" și veche. Aceste atribute, consemnate în conscripția din 1789, precizate de comunitate, oferă posibilitatea emiterii următoarei ipoteze: biserica de lemn, care era în picioare în anul 1786, a suferit modificări importante, cel mai probabil, pe lângă pereții de lemn fiind ridicată zidirea din piatră. Doar astfel, biserica, într-o perioadă de timp atât de scurtă, putea să fie transformată într-o biserică de zid păstrându-și în același tip vechimea.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.