Biserica de lemn din Fânaţe

Biserica de lemn din Fânaţe

Biserica de lemn din Fânaţe, comuna Câmpani, judeţul Bihor, datează din anul 1796. Are hramul „Sfântul Dimitrie”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01145.

Biserica de lemn din Rieni

Biserica de lemn din Rieni

Biserica de lemn din Rieni are hramul "Sf. Mucenic Teodor Tiron". Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01190.

Biserica de lemn din Brădet

biserica-de-lemn-Bradet

Biserica de lemn din Brădet a fost ridicată în anul 1733. Aceasta este una dintre cele mai monumentale și desăvârșite realizări în arhitectura sacră de lemn din Transilvania, ce a servit, fără îndoială, drept model bisericilor de lemn din Valea de Jos, Rieni, Ghighișeni și probabil altora din zonă, astăzi dispărute. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-A-01121.

Biserica de lemn din Ghighișeni (Cucuceni)

Biserica de lemn din Cucuceni

Biserica de lemn din Cucuceni se află amplasată în satul omonim, din marginea localității Ghighișeni, județul Bihor. Ea a fost ridicată în jurul anului 1730 și este semnată de meșterul Tulea Ilie, cel care a ridicat și biserica de lemn din Rieni câțiva ani mai târziu. Împreună cu cele din Rieni și Valea de Jos ,este în linii mari, o replică a bisericii de lemn din Brădet, una dintre cele mai semnificative realizări din regiune și din întreaga Transilvanie.

Biserica de lemn din Sebiș

Biserica de lemn din Sebiș

Biserica de lemn din Sebiș se află în localitatea omonimă , comuna Drăgăneşti, din județul Bihor. Are hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil".

Biserica de lemn din Cotiglet

Biserica de lemn din Cotiglet

Biserica de lemn din Cotiglet, aflată în mijlocul cimitirului, veghează din vârful unui mic deal drumul ce vine dinspre Ceișoara. Sătenii o știu în acel loc de multă vreme și apreciază vechimea ei la câteva sute de ani dar nimeni nu știe să spună care este vârsta ei.

Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș

Biserica de lemn din Lazuri de Beiuș

Biserica de lemn din localitatea Lazuri de Beiuș a fost ridicată în două perioade diferite, amândouă necunoscute, cea dintâi probabil în evul mediu iar cea din urmă probabil în secolul XVIII. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: BH-II-m-B-01165.

Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni

Biserica de lemn din Totoreni se află în localitatea omonimă, comuna Tărcaia, din județul Bihor. Având hramul “Adormirea Maicii Domnului”, biserica este una dintre cele mai interesante edificii religioase din zona Beiușului datorită prispei de pe latura sudică a naosului, numită de localnici perindele. Folosite ca "loc de detenție", perindelele amintesc de o altă funcție decât cea religioasă, cea de loc de judecată, pe care o avea biserica.

regio

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Pentru informaţii detailate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.